Avrupa Birliği uyum süreciyle ilgili olarak hayatımızın her alanına giren yeniliklere taşımacılık sektörü de nasibini alıyor. K Yetki Belgeleri Avrupa Birliği uyum süreciyle alakalı olarak Ulaştırma Bakanlığı tarafından çıkarılmış olan Kara yolu Taşıma Kanunu ve ilgili yönetmeliklerle alakalı 39 yetki belgesindendir. Bu yetki belgeleri araçları ile ticari taşıma yapan araç sahiplerini ilgilendirir.
K Yetki belgesi: Ticari amaçla yurt içi eşya taşımacılığı yapacak kişilere verilir. Taşıma şekline göre K1, K2, K3 olmak üzere 3'e ayrılır.
K1 yetki belgesi yurt içi ticari eşya taşımacılığı yapacaklara verilen belgedir. K2 Yetki belgesi yurt içi eşya taşımacılığı yapacak fakat ticari amaçla taşımacılık yapmayacak olanlara verilen belgedir.
K3 Yetki belgesi ise yurt içi ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacaklara verilen belgedir.
Evden eve nakliye yapan şirketler, şehirler arası ticari mal taşıyan şirketler,oto kurtarıcı, vinç, para/altın taşıyan zırhlı veya ticari amaç için olmayan ürünleri taşıyan vb. firmaları ilgilendirir bu yetki belgeleri
K1 yetki belgesi için başvuran kişilerin, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya ilgili 35 ton yüklü ağırlığa ve 10.000 Türk Lirası sermayeye sahip olmaları şarttır. Sadece taşıtlarla şehir içi taşımacılık yapmak üzere başvuran kişilerde asgari kapasite ve sermaye şartı aranmaz ve bunların K1 yetki belgesi ücretlendirilmesinde % 75 oranında indirim uygulanır. Bu da 4.232 TL'ye tekabül eder. Bu şekilde yetki belgesi alanlar, yetki belgesi eki taşıt belgesine toplam yüklü ağırlığı 3500 kilogram’dan fazla olan ve eşya taşımak için yapılmış taşıtları kaydettirerek yurt içi faaliyette bulunmak istemeleri halinde; K1 yetki belgesi için bu yönetmelikte gerçek kişiler için öngörülen asgari kapasite ve sermaye şartlarını sağlarlar ve geçerli tam ücret üzerinden %75 oranında fark öderler. Bu durumda ödenecek olan fark, 12.697,-TL tutarındadır.
Genel olarak evden eve nakliye,şehir içi,şehir dışı nakliye yapan firmaları ilgilendiren K belgeleri bu şekilde özetleyebiliriz